Openbaar vervoer vanaf vliegveld Barcelona – trein, metro, bus

Het openbaar vervoer vanaf vliegveld Barcelona is vrij goed. Je kunt reizen met de trein, met de bus en sinds kort ook met de metro. Ook kun je er voor kiezen om een auto te huren op Barcelona El Prat Airport, of kun je kiezen voor een taxi. Hieronder staat het overzicht, bijgewerkt in 2024.

VervoerPrijsReistijdNaarFrequentieVoor/nadelen
Trein€4,6020/30 minutenSants of Passeig de Gràcia2x per uurEnkel vanaf terminal 2
Metro€5,5031 minutenZona Universitària10/15x per uurMetronetwerk van Barcelona
Bus€2,5530/35 minutenAv Paral·lel – Llançà4x per uurVrij goedkoop
Aerobus€6,7530/35 minutenPlaça de Catalunya6/12x per uurVrij duur
Taxi€4525 minutenJe eindbestemmingDirectVrij duur

Trein van Barcelona Airport naar de stad

Onderdeel van het openbaar vervoer vanaf vliegveld Barcelona is de trein. RENFE, de nationale treinmaatschappij van Spanje, heeft lijn R2 Nord lopen van het vliegveld tot en met Massanes (iets ten noorden van Blanes). R2 Nord is degene richting de stad, R2 Sud is degene richting het vliegveld. De meeste reizigers hebben dit lange stuk echter niet nodig; ze stappen uit bij Sants of Passeig de Gràcia. Het nadeel van de trein is dat hij alleen vertrekt vanaf terminal 2. Verder gaat de trein slechts 2x per uur. De treinreis zal ongeveer 20 tot 30 minuten duren, afhankelijk van op welk station je uitstapt. De prijs zal niet variëren, dat is vanaf Barcelona Airport altijd €4,60, ook als je uitstapt op het eindstation, je hebt 4 zones nodig. Het is niet mogelijk om het ticket vooraf te kopen. Ga hiervoor naar de ticketmachines of kantoren op het station en koop daar je ticket.

Uiteraard kun je met de trein ook verder reizen dan alleen Barcelona, bekijk daarvoor het overzicht hieronder.

Airport Terminal 2 // El Prat de llobregat // Bellvitge // Sants // Passeig de Gràcia // El Clot (alleen R2 Nord). 

Het volledige overzicht van het treinnetwerk in Barcelona (inclusief  R2) kun je hier vinden.

Metro van Barcelona Airport naar de stad

Sinds begin 2016 kun je ook met de volledig geautomatiseerde metro van TMB richting de stad. Het grote nadeel van deze vorm van openbaar vervoer vanaf vliegveld Barcelona El Prat is dat de lijn niet direct het centrum van Barcelona ingaat, lijn L9 Sud loopt vooral door het westen van de stad. Als je echt met de metro richting het centrum wil, dan zul je minimaal 2x moeten overstappen. Het grote voordeel van de metro is dat hij begint bij terminal 1, het tweede station is terminal 2. Ook als je naar de beurs van Barcelona wilt (stap uit bij Europa | Fira, of bij Fira), of naar Camp Nou, het stadion van FC Barcelona (stap dan uit bij Parc Nou). De prijs van een ticket is €5,50, iedere 5 tot 8 minuten komt er een metro langs. Van terminal 1 tot het eindstation duurt ongeveer 33 minuten. Het eindstation van L9 Sud (totaal 15 stops) is Zona Universitària, waar je kunt overstappen op L3.

Aeroport T1 // Aeroport T2 // Mas Blau // Parc Nou, Cèntric // El Prat Estació // Les Moreres // Mercabarna // Parc Logístic // Fira, Europa | Fira // Can Tries | Gornal // Torrassa // Collblanc // Zona Universitària. 

Het volledige overzicht van het metronetwerk in Barcelona (inclusief L9) kun je hier vinden.

Bus van Barcelona Airport naar de stad

Er zijn twee mogelijkheden met de bus om van het vliegveld naar de stad te reizen. De eerste is de goedkoopste vorm van openbaar vervoer vanaf vliegveld Barcelona. Het gaat om bus 46 van TMB; dit kost €2,55. Bus 46 kost slechts een half uur om naar de stad te reizen, vanaf terminal 1 duurt het iets langer. De lijn begint op Carretera de la Platja, bij terminal 1. Hierna doet de bus terminal 2 aan, en dan gaat hij via Avinguda de la Granvia de l’Hospitalet naar Plaça d’Espanya. Het eindstation is Av Paral·lel – Llançà. Iedere 15 minuten rijdt er een bus, de totale reistijd is zo’n 30 minuten. Tickets zijn verkrijgbaar bij de buschauffeur. ’s nachts veranderd bus 46 in N16/N17.

Bekijk de volledige lijn met de overstapmogelijkheden hier.

Aerobus

De tweede mogelijkheid is de Aerobus. Deze kost €6,75 (return €11,65) en beginnen bij terminal 1 en 2. Hierdoor worden de bussen A1 en A2 genoemd (afhankelijk van in welke terminal je bent aangekomen). Tussen El Prat Barcelona Airport en het eindstation, Plaça de Catalunya, zijn er slechts 3 stops; Plaza Espanya, Gran Via – Urgell en Plaza Universitad. Toch duurt ook de Aerobus 30 tot 35 minuten. De service stopt rond een uur of half 1.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de prijzen op deze pagina, ze zijn bijgewerkt in februari 2024.