Stad Barcelona – Sagrada Familia // Camp Nou // Las Ramblas // klimaat

De stad Barcelona speelt een belangrijke rol in Spanje, en is gelegen in noord-oost Spanje, de hoofdstad van Catalonië. De stad huisvest een zeer belangrijke haven en het op 6 na grootste vliegveld in Europa; Barcelona El Prat Airport.

In de metropool wonen meer dan 5 miljoen mensen, het is op Madrid na de grootste stad van Spanje. Qua openbaar vervoer heeft het een uitgebreid metronetwerk, ook rijden er veel bussen. Ook is het de thuisstad van de beroemde voetbalclub FC Barcelona. Inwoners van de stad noemen de stad ook wel Barna, niet te verwarren met de koosnaam voor de beroemde voetbalclub, wat barça is.

Een korte geschiedenis

Wanneer Barcelona exact gesticht is, is niet bekend. Aangezien bekend is dat in de 3e eeuw voor Christus de vader van Hannibal (de Carthager Hamilcar Barkas) de stad heeft uitgebreid, is bekend dat de geschiedenis verder teruggaat dan dat. In 218 voor Christus werd de stad veroverd door de Romeinen, die het tot een militair fort omdoopten met de naam Barcino. In de 3e eeuw na Christus had de stad zo’n 6.000 inwoners.

Via de Visgoten in de 5e eeuw kwam de stad in de 8e eeuw onder Moors bestuur te staan. In 801 veroverde het Frankische Rijk de stad Barcelona echter weer. In een oorlog met de Arabieren werd het in 985 grotendeels verwoest. Goede tijden braken aan toen het koninkrijk Aragón de stad bestuurde. Het graafschap Brcelona werd een regionale en later internationale grootheid aan de Middellandse Zee, samen met steden als Venetië en Genua.

Vanaf de 17e eeuw

Honderden jaren later werd de streek Catalonië en dus ook Barcelona gekenmerkt door onrust en oorlog. De Catalaanse opstand in de 17e eeuw is hier onderdeel van. De onrustige tijd werd vervangen door een nieuwe tijd in de 19e eeuw. In 1897 werden de stadsmuren verwijderd om de omliggende dorpen op te nemen in de stad. Er werden ook veel nieuwe wijken gebouwd, zoals Eixample en Graciá. Als je met het vliegtuig op Barcelona Airport komt aanvliegen, zie je door het symmetrische stratenpatroon deze nieuwe wijken erg goed terug. De stad bloeide. De Spaanse burgeroorlog in 1936 maakte hier abrupt een einde aan. Franco kwam in 1939 aan de macht in de stad en de Catalaanse cultuur en daarmee de taal werd met geweld onderdrukt. Pas toen Franco in 1975 overleed ontwikkelde de stad zich verder. Het organiseerde de Olympische Spelen van 1992 en is tegenwoordig een heuse wereldstad te noemen.

Wat is er te doen in de stad Barcelona?

Sagrada Familia en Camp Nou

Het wordt door vrijwel iedereen gezegd, de nummer 1 bezienswaardigheid is de Sagrada Familia. Het kathedraal ontworpen door Antoni Gaudi staat bijna permanent in de steigers. Toch is het een ontzettend indrukwekkend gebouw dat torenhoog is en in de stad Barcelona schittert. Wil je erin, dan zul je enkele dagen van tevoren tickets moeten bestellen. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €32,50 en kunnen worden gekocht via deze link.

Camp Nou is de droom van elke voetballiefhebber. Een foto in het stadion van FC Barcelona mag niet ontbreken tijdens een stedentrip naar de stad. Tickets zijn via deze link verkrijgbaar voor €20 per volwassene. Je krijgt dan een tour door het stadion. Loop het stadion in via de tunnel en bezoek het gedeelte dat speciaal gewijd is aan de Argentijnse oud-sterspeler Lionel Messi.

Las Ramblas en Park Güell

Een van de meest bezochte straten is Las Ramblas. Voorheen een drooggevallen rivierbedding, is het uitgegroeid tot de drukste straat van Barcelona. Je kunt er van alles kopen, genieten van de straatartiesten en de echte Catalaanse sfeer proeven in de Spaanse zomerzon. Het is echter extreem toeristisch en de aanwezigheid van zakkenrollers is te zien aan het grote aantal politieagenten dat er op straat loopt.

Een van de mooiste stadsparken van Europa is Park Güell. ’s winters geopend tot ongeveer 18:00, ’s zomers tot wel 20:00. Echter moet je tegenwoordig kaartjes van €7,50 per persoon kopen. Erg jammer, maar dat weerhoudt de gemiddelde stedentripper er niet van om toch een bezoekje te brengen aan dit schitterende park. Het park is ontworpen door Antoni Gaudí, de ontwerper van ook de beroemde Sagrada Familia. Kleurrijke mozaïken en geïntegreerde wandelpaden op een oppervlakte van meer dan 15 hectare tekenen dit park.

Fiets door Barcelona en zie alles!

Niet echt een bezienswaardigheid maar wel een tip; huur fietsen en fiets door de stad. Barcelona is een vrij fietsvriendelijke stad, waardoor je alles op de fiets pas echt goed kunt ontdekken. Skip de metro en het drukke openbaar vervoer en ga bovengronds! Sportief, snel, en je ziet nog eens iets van de omgeving!

Klimaat in Barcelona

Barcelona heeft een mediterraan klimaat. Warme zomers en milde winters, met weinig uitschieters naar boven of naar beneden. Begin april beginnen de dagen al de 20 graden Celsius aan te tikken, dit loopt door tot en met eind november. In de warmste zomermaanden (juni – september) kan het wel heter dan 30 graden worden. De gemiddelde minimumtemperatuur (’s ochtends) is dan 15 tot 20 graden. In de stad is het, net als in elke drukke stad, vaak iets warmer dan buiten de stad. Er kan worden gezegd dat er ’s zomers weinig neerslag valt; als die valt is dit vaak in de vorm van erg lokale hoosbuien. Juli is bij uitstek de maand met de minste neerslag. Door de lange zomer is de stad Barcelona in de herfst en de lente bij uitstek populair  onder Nederlanders, door de relatief goedkope vliegtickets en het perfecte klimaat.